Zoeken in deze blog

dinsdag, februari 15, 2011

Villerius


Vorige maand hebben we een familie reunie gehad. Dat is niks bijzonders zul je zeggen, maar deze reunie had wel een bijzondere oorsprong. Toen ons dappere nichtje Willemijn overleden was, zeiden we als nichten en neven/ ooms en tantes tegen elkaar: Stom dat je elkaar alleen met dit soort gelegenheden ziet. Laten we iets organiseren. Toen augustus daarna ook mijn moeder overleed, zeiden we hetzelfde tegen elkaar. En dan moet je ook de daad bij het woord voegen. Zodoende was de reunie met meer dan 100 Villeriussen en aanverwanten een mooie middag/ avond. Uiteraard waren het alleen de kinderen van mijn grootvader en -moeder met een deel van hun nazaten, maar we zagen en spraken mensen die we al in jaaaaaaaaaren niet meer hadden gezien en gesproken. Dat doet je toch goed. Nu is mijn eigen achternaam "Villerius" een naam, die niet zo heel druk voorkomt. Het rare is ook dat er een prachtige stamboom is, die loopt tot ergens halverwege de vijftiende eeuw, maar ergens is een groot gat. Dat is het 'gat' van het gezin van mijn vaders vader, mijn opa Villerius. Door omstandigheden zijn de kinderen destijds ondergebracht in pleeggezinnen en de kinderen zijn elkaar uit het oog verloren. Ik bedenk dat ik het nooit vreemd heb gevonden dat mijn vader geen ooms of tantes heeft van zijn vaders kant, ook geen neefs of nichten. Maar die moeten er wel degelijk zijn/ geweest. En ook zij hebben kinderen en kleinkinderen gekregen. Waar zijn die allemaal heen gestoven? En wie zijn het? Is bijvoobeeld die Zonnewerings-Villerius ook familie van mij? En... nou ja, noem maar op. Wat doen ze allemaal voor de kost, wat zijn hun hobby's zijn er duidelijke familietrekken terug te vinden, hebben we dezelfde interesses, namen, kortom: Nieuwsgierig Aagje wordt wakker. Het nieuwsgierig Aagje dat ooit voor een krant freelance artikelen publiceerde over mensen en hun hobby's.... Wat denk je dus dat ik nu aan het doen ben? Alle Villeriussen die ik kan vinden aanschrijven en kijken in welke tak van onze boom ze zitten, en dan kijken of we de stamboonm compleet kunnen krijgen. Niet officieel als genealoog, daarvoor moet je echt letters hebben gegeten -en ik eet wel chocoladeletters, en soms wat kinderboeken letters of dicht - of Blog letters, maar daar blijft het dan ook bij-. Ik heb inmiddels via Hyves en Facebook al heel wat mensen gevonden, 2x een Villerius Hyves opgezet en nu maar zien welke info er loskomt. Er schijnt zelfs een stamboom digitaal beschikbaar te zijn, iemand wist me tenminste exact te vertellen wie mijn grootvader was. Als hij nu ook de rest nog weet.....Leuk!!

4 opmerkingen:

 1. Hoi Heleen,
  Mijn achternaam is niet "Villerius" maar wil wel even reageren op je Blogbericht...Super zeg.
  Wat een prachtig verhaal heb je er weer van gemaakt. Over letters eten gesproken.Ik hoop van harte dat je heel veel reakties zult krijgen. Misschien een kleine oproep/advertentie in een krant?(RD)
  Wens je veel succes met je zoektocht.Het is de moeite waard...lieve groetjes van Riny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en ik heet ook niet zo en zover ik weet ook geen familie ergens die die naam draagt.Wel leuk zo'n stamboom.Als ik iemand tegenkom die de naam draagt, I let you know.
  Bye now, WIlma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. beste heleen, ik lees deze blog net, ik vind hem erg leuk ik denk dat ik volger gaat worden! maarrrr ik ken een zekere villerius die nu in vlaardingen woont deze man is familie van dominee p.j den admirant uit kootwijk en die z,n vrouw is een dochter gerda den admirant-villerius wil je nog meer weten mail me dan!of kom ff naar m,n eigen blog

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,
  mijn naam is Mark Villerius en ik heb 6 broers en zussen en die heten ook allemaal....juist, Villerius!
  We zijn van de Spijkenisse tak (mijn vader had weer drie broers en twee zusters)maar inmiddels uitgewaaierd over Nederland, kan je bijzonderheden geven als je wilt.
  Vriendelijke groet
  Mark Villerius

  BeantwoordenVerwijderen