Zoeken in deze blog

maandag, december 06, 2010

OPRUIMEN

OPRUIMEN

He heerlijk, ik knap er gewoon van op!

Waarvan? Nou gewoon, lekker opruimen. Niks bijzonders, 't kost niks, ;-) en het wordt zo lekker netjes, waar het eerst vol stond. Bovendien weet ik waar mijn spullen heengaan!! Naar Dorcas.
Toen ik vorige maand bij een voedselactie in de dorpssuper in contact kwam met de organisatie Dorcas, heb ik me aangemeld als 'sorteer miep.' Dorcas zamelt landelijk al decennia lang materialen in voor hulp aan minderbedeelden in vele landen.

Vorige week was ik er voor het eerst bij. Tijdens zo'n eerste 'blik in de keuken'
kom je veel te weten.
De vrijwilligers van de werkgroep Tholen zijn zeer bewust bezig met dit werk. Ben ik een meisje van: graag voor veel dingen wat doen, zij GAAN hier dus HELEMAAL voor! En tot mijn vreugde sluit mijn leefwijze, wat bewaren betreft, wel aan bij de cultuur binnen de werkgroep. O grutjes, wat ze al niet bewaren en weer gebruiken, ik ging er gewoon van giegelen.
In gedachten ging ik terug naar de tijd dat onze kinderen nog thuis woonden. Ik kreeg wel eens 'op mijn kop', van mijn zoons, omdat ik nou werkelijk Overal Nog Iets Mee Deed. Recyclegestoord, noemden ze me, half geirriteerd/ half liefkozend. En dan ik: Beter recyclegestoord dan verspilziek. (Stilte.) Tuurlijk, je kan van jongens tussen 10 en 20 niet verwachten dat ze zo bewust bezig zijn met dit soort ongein. Maar zij gingen soms wel erg gemakkelijk met dingen om.
Bij Dorcas alzo niet. Kleding, huishoudtextiel, keukengerei, handgemaakte spullen, speelgoed, als het maar schoon en heel is, is alles welkom. Het gaat zorgvuldig nagekeken en gesorteerd in speciale zakken naar zijn bestemming, andere spullen worden in een van de Dorcas winkels verkocht. Nou. Is dat niet heerlijk? Ik word blij van zuke dingen.
Ik word ingewerkt. Een schoon en heel kledingstuk gaat naar de juiste stapel op de sorteertafel. Heel -maar niet schoon- gaat in de zak 'opknappen', de namen K2r en groene zeep komen af en toe langs. Schoon -maar niet helemaal heel- daar kan de naaister wel wat mee. Niet schoon -ook niet heel- maar nog wel bruikbare onderdelen, zals knopen of ritsen? Die worden verwijderd en bewaard voor de naaister. Zelfs een paar damessokken waarvan de teen dun wordt, gaan met een van de dames mee naar huis, nee, niet om ze te stoppen, dat zou te ver voeren, maar ze gebruikt ze voor haar hobby (popjes opnieuw aankleden voor Dorcas) en naait er keurige kleine poppenmaillotjes uit. Is het niet ENIG! Daar spreekt toch liefde uit? En wie zo het kleine eert, is een compliment weerd!
Het virus, waarmee ik al mijn levenlang ben besmet steekt onmiskenbaar de kop op. Joepie! Eindelijk een plekje waar ik mijn spullen met een gerust hart kan brengen. Ja, met een gerust hart, want zelfs als je je spullen naar de rommelmarkt doet, loop je de kans dat het (vanwege het hoge verzadigingspunt bij het publiek) toch nog op de vuilstort komt. En dat vind ik GEEN goede bestemming. .
En dus zijn vanmiddag mijn lappendozen ondersteboven gegaan, alle kleding die ik 'ooit nog es zou verknippen' b.v. voor nog meer lappendekens, heb ik er uit gevist. Ook lappen van groter dan 1 meter heb ik er uit gevist. Verder vond ik kussenhoesjes, handdoekjes, pannenlappen, kussens en kussentjes, die ik beter daar kan brengen dan nog langer bewaren- ik heb nu immers een goede bestemming gevonden- een sprei waar ik eigenlijk niks mee doe, maar ook mijn pannenset, van 32 jaar gelden gaat mee (ik kook tegenwoordig in grijs gewolkte pannetjes) een soeppan, waar ik vroeger 4 liter erwtensoep in kookte, een thermoskan, een vergiet, een koffiekan met doseerfunctie, mijn roestvrijstalen lepelrek met aanhang, nog meer kleding, schoenen, ach.. ik heb een heerljke berg spullen klaar staan die zo snel mogelijk naar het inleverpunt gaat. Met een gerust hart. Ook dat nog.P.s. Wil je meer weten over Dorcas? www. dorcas.nl5 opmerkingen:

 1. Dat klinkt goed, ik ga kijken of ze ook hier actief zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tjonge tjonge wat hebben we toch een spullen he? en ik snap niet dat het in elke winkel elke keer weer zo druk kan zijn, ik verbaas me er nog elke week weer over,fijn dat je zo'n instelling hebt om mensen te helpen, dat siert je, geniet van je opruimen , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat is een goed doel zeg! Is dat dezelfde stichting als waar ze met voedselpaketten in de winkels staan. dat je daar geld voor geeft:macaroni, meel enzo...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi dames, leuk om wat van jullie te horen!.
  @ marion: jaja, inderdaad, spullen te over. Vandaar dat we nu lekker kunnen delen. Snap ook niets van volle winkels en tassen. Nou ja behalve bij de Kringloop dan!
  @ella: En, al wat gevonden??
  @Artiha: Ja in derdaad, DIE stichting is het.
  @ allen: Ben nu van redelijk onbruikbare/bizarre resten/repen stof lekkere mutsen, sjaals, colls en hoofdbanden aan het naaien. Ik zal later wel een fotootje plaatsen. Liefs en groetjes, ik ga gauw naar de naaimachine!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kostelijk stukje!
  hoe is et met de klein(ste)zoon?
  wat gaat dat toch snel hè zo'n pukje.
  hier achter me zit ons eerste kleinkind in de box te spelen, maar et lijkt net of ze vorige week nog in de wieg lag.....
  groetjes, D.

  BeantwoordenVerwijderen