Zoeken in deze blog

dinsdag, december 18, 2018

Kruûdplaetjes


Ik zou het recept voor de originele Flakkeese kruûdplaetjes nog geven. Sommige mensen noemen ze ook Kruukplaetjes. Het juiste weten we er niet van. Dat is het leuke vaak van oude dingen die ons door overlevering zijn meegedeeld. Er is wel het een en andere te Googelen over kruûdplaetjes. Voor de liefhebber. 

Vroeger hadden veel mensen geen oven en omdat de koekjes in een koekenpan op een laag pitje gebakken moeten worden, werden ze vaak s winters op de warme kachel gebakken. Of op een petroleumstelletje. Zo was er toch af en toe wat te smullen in die arme tijd. De geur alleen al… hmmmm/ zo knus! 


(Niemand zal zeggen bij thuiskomst : Wat heb je toch heerlijk gestoft. maar wel: wat heb je voor lekkers gebakken, zei Teunie Luijk pas, toen ik op een moeder-dochter dagje bij haar een broodbakworkshop volgde. Ja, het was een intensieve dag met veel zitten, maar het was de moeite waard! Maar dat alles even tussen haakjes.)  

Een kruûdplaetje is een sinpel rond koekje, dat eigenlijk niet krokant behoort te zijn maar een beetje zacht. Echte Flakkeeënaars krijgen spontaan schitterogen als ze het woord kruûdplaetje horen. Mensen buiten Flakkee heb ik wat aarzelend zien eten van zo'n vreemde lekkernij en horen zeggen: hm, ik weet niet wat je daar nou aan eet. Ach ja, s lands wijs, 's lands eer, zullen we maar denken. 

Nou zeg ik wel: het originele recept, maar binnen families en geslachten bestaan er ook  nog varianten, waarmee ze elkaar bestrijden in smaak en kwaliteit van deze simpele lekkernij. De een zweert bij eieren, de andere zegt: ' nee mélk moet er in!' En de een neemt gewoon witte kristalsuiker, en margarine terwijl de andere zegt: nee joh;  gele of bruine basterdsuiker. En roomboter! De een doet er kaneel in, de ander koekkruiden of rommelkruid. Je ziet, zelfs bij zo'n eenvoudig koekje valt over smaak te twisten. 

Ik geef hierbij de basis weer waarbij je kan variëren met bovenstaande ingrediënten naar hartelust  en eigen smaak.  
Benodigdheden Koekenpan – Beslagkom

Ingrediënten – 500 gram bloem – 250 gram roomboter – 250 gram bruine suiker – 3 a 4 eetlepels kaneel – of rommelkruid 2 eieren of een half kopje melk

Bereidingswijze Alle ingrediënten in de beslagkom doen en kneden tot je een soepel deeg hebt. Hiervan balletjes rollen en deze plat slaan tot je rondjes van ongeveer 1 cm dik hebt. Of een mooie rol maken, die je even in koelkast legt tot hij stevig is,  waarvan je dan pakjes snijdt.  De koekenpan licht invetten en hier de kruûkplaetjes in bakken tot ze lichtbruin zijn. Het is ook een heel leuke activiteit om samen met kinderen te doen. 



 

Heel eerlijk gezegd; Ik had ze de laatste keer iets te lang laten bakken. Ze waren niet verbrand, maar een beetje knapperig geworden en dat is niet echt de bedoeling van kruûdplaetje. Ze horen nog wat smeuïg te zijn. Niet zeuren, zei  mijn man. Ze zijn gewoon heerlijk. Tja, echt een Flakkeenaar dus. Ik heb trouewns nog iets gebakken, Brood. Maar daarover een volgende keer meer. Bij leven en welzijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief