Zoeken in deze blog

dinsdag, mei 08, 2018

Paardenbloemenjam zelf makenPaardenbloemenjam zelf maken

Nodig :
200 paardenbloemen-hoofdjes, in de vrije natuur geplukt, op een schone plek, dus niet bij een snelweg of hondenuitlaat grasveld of oprit naar landbouwgrond, waar  bestrijdingsmiddelen aanwezig kunnen zijn.. (de bloemen worden nl/ NIET vooraf gewassen!)
Drie of vier kleine potjes met deksel
Pan om potjes uit te koken
Pan om jam te koken
Schone theedoek
750 cc kokend water
1 kg geleisuiker
1 citroen
2 sinaasappels 
Naar wens evt tijm

Zo gaat het in zijn werk: 
De bloemhoofdjes van de bodems afhalen, denk eraan dat er geen groen meegaat, dat smaakt bitter. De meeldraden zijn wél fijn, ze geven juist de zonnige smaak aan de jam. Als je alle gele blaadjes bij elkaar hebt, meng je de citroen en de sinaasappel erbij, in kleine stukjes, met schil en al.  Wel even lekker afboenen) Dan giet je de 750 cc gekookt water op je mengsel. Evt tijm erbij doen. Dit mengsel goed doorroeren en 24 uur laten staan. De stukjes citrusvrucht uitdrukken, dan het mengsel zeven, ik heb dat gedaan door de voet van een oude ( gewassen, haha!) panty over de rand van een pan te spannen en het hele zooitje daarin te gooien. Er gaat dan echt geen krummel blad of wat dan ook mee.  Even lekker uitkknijpen, in die panty, dan komt er zoveel mogelijk vocht vrij. De vrijgekomen vloeistof aan de kook brengen met de kilo geleisuiker. Intussen heb je de potjes uitgekookt en ondersteboven op een schone doek gezet. Zodra de jam is gekookt, volgens de aanwijzingen op het pak, (ze is dan nog dunnig, opstijven gebeurt tijdens het afkoelen) kun in je ze in de nog warme potjes scheppen, tot aan de bovenste rand.. De deksels goed dichtdraaien en ondersteboven laten afkoelen. Als het goed is hoor de de dekseltjes na verloop van tijd ploppen, als teken dat ze vacuüm trekken. Lekker hoor! De geur en de smaak doet een beetje denken aan abrikozenjam. Maar dan smaakt ze nog zonniger en Heerlijk zomers fris.

4 opmerkingen:

 1. Je bent lekker bezig zeg. Ontspanning en inspanning.
  Smaakt het lekker?
  Groet, Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja echt fijn! Het smaakt naar zomer en zon. Het lijkt wat op abrikozenjam maar dan 'vrolijker' en minder 'zwaar.'Ik zou graag een likje opsturen maar voor het in Amerika is, is het verdroogd, vrees ik ;)
  Groeien daar ook paardenbloemen? ja toch zeker. Leuk voor de kids, op zaterdag of in de vakantie.

  gr. Heleen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ja zeker zijn er paardebloemen. Maar om er jam van te maken weet ik nog niet.
  je kunt altijd een potje op sturen haha. nee gekheid. sommige mensen maken er salade van.
  Groet, WIlma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk. Ja ik dacht al dat paardenbloemen niet ophielden bij de Nederlandse grens ;) Probeer het gerust eens, ze is lekker! Gr. heleen

  BeantwoordenVerwijderen