Zoeken in deze blog

dinsdag, oktober 25, 2011Ik kreeg vandaag de vraag wanneer er weer es een Blogje kwam. Ik schrok min of meer wakker. Sorry hoor mensjes, wat is er vaak veel te doen en wat schiet er snel iets bij in. Wakkere wekker; hartelijk dank; hier heb ik wat; ik ben van middag voor een workshop/vrijgezellen avondje op zoek gegaan naar klusjes met oude fietsssssssbanden.
Zo'n workshop is in De Warme Stal al es eerder geweest en ik laat jullie delen in de vreugde van het maken van een plantenbakje.

Voor het maken van een plantenbakje van fietsbanden heb je het volgende nodig:

2 strokransen afmeting plm. 25 cm, minimaal 3 binnenbanden van gelijke maat en dikte, binddraad, spelden en/of steekkrammen, schaar, plastic zak, potgrond, plantje, decoratiemateriaal naar wens

Werkwijze:
Leg de 2 strokransen op elkaar. Bevestig ze aan elkaar door de 2 kransen met binddraad te omwikkelen.  Begin en einde van het draad aan elkaar knopen.  De fietsband nemen, het stukje met  het ventiel verwijderen. Nu de band over de hele lengte doorknippen zodat 2 lange stroken ontstaan. Met deze stroken ga je de strokransen omwikkelen.  (Kijk even goed of je de binnen kant of de buitenkant van de band wilt gebruiken. Aan de binnenkant zit talkpoeder, dit geeft een mooi grijs effect. De buitenkant is donkerder. Let er op dat je steeds dezelfde kant neemt en ook dat je eenzelfde soort banden gebruikt. Binnenbanden kunnen qua uiterlijk  nog wel eens van elkaar verschillen.) Zet het begin van de strook even vast met een speld. Wikkel 1x om de krans heen, leg de tweede  slag net op de rand van de eerste; zo gebruik je de band zo effectief mogelijk.  Dit herhalen tot de kransen helemaal bedekt zijn.  Het uiteinde weer vastzetten met een speld of krammetje, liefs een beetje uit ’t zicht.   Werk netjes en gelijkmatig. Als de kransen helemaal bedekt zijn is de opstaande rand klaar.

Nu moet de bodem van de bak worden gemaakt. Dit doe je door onderop je net gemaakte rand een rond vlechtwerk te maken van reepjes binnenband. Leg eerst 2 reepjes als een kruis over elkaar op de onderkant. Zet deze 2 reepjes vast. Ga nu, naar de buitenkanten toe werkend, een vlechtwerkje maken.  Elk reepje aan weerszijden goed met spelden of krammetjes vastzetten. Knip de reepjes netjes bij, zodat het uiteindelijk een gevlochten cirkel wordt.  Als dit klaar is heeft je bak een bodem. Nu gaan we de opstaande rand aan de bovenkant versieren. De bak op de foto is versierd met driehoeken, zodat het idee van een zonnebloem is ontstaan. Heb je fantasie en andere ideeën dan kun je die natuurlijk ook uitproberen.

Als de bak af is leg je er een stevige, gave plastic zak in die je opvult met potgrond.  (Dit om lekken bij het water geven te voorkomen, maar dat zal wel duidelijk zijn.) Plantje naar keuze erin, decoratiemateriaal, zoals mos e.d.  toevoegen  (zorg dat de plastic zak niet meer zichtbaar is) en klaar is kees!

Veel genoegen!!

(en omdat ik dit stukje nog in een documentje had staan en alleen de foto even opnieuw moest organiseren was dit Blogje in minder dan een kwartier klaar... Yep! Heb ik jullie daar zolang voor laten wachten.... foei mij!  :o)

3 opmerkingen:

  1. Hoi. We hadden door een onverwachte verhuizing geen internet en ik dacht ,als ze nog geen blog heeft,vraag ik waar het blijft. Maar zie daar,een blog. Nog geen tijd voor knutselen,maar dat komt blew later wel. Groet, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wie had gedacht dat je zoiets moois met oude fietsbanden kon maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk! Heej, kom op met een nieuw blogje. Of heb je geen tijd - geen zin - geen moed? je schrijft zo leuk.

    BeantwoordenVerwijderen