Zoeken in deze blog

dinsdag, januari 18, 2011

Over smaak valt niet te twisten

OVER SMAAK VALT NIET TE TWISTEN. Of wel??
Welja, weer maar eens een Blogje met een spreekwoord als startschot. Smaak. Een bijzonder ding is dat toch. En ze zeggen dat er niet over valt te twisten, maar in de praktijk gebeurt dat maar al te vaak, dus over smaak valt wel degelijk te twisten. Kijk, dat jongens niet voor een Barbiekamer vallen en het gemiddelde meisje niet voor een ridder- of ruimtekamer, dat kan ik wel een plekje geven. Hoewel, mijn ene broer(tje) heeft als peuter een heuse 'roze' periode gekend. Alles was "Hoze". En ik zelf zou vroeger eerder voor een boshutkamer hebben gekozen dan voor een prinsessenkamer, tot groot verdriet van mijn moeder-zij had maar één dochter en dat was er een van het soort doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, niks geen kantjes, ruches of frutseltjes, allemaal lastig-
Weet je wat ik me pas afvroeg? Hoe zou het toch komen dat de ene mens helemaal vol overgave valt voor brocante,
nostalgie en een gezellige landelijke, wat mij betreft Laura Ashley stijl, zich daar ook heeeeeelemaal gelukkig in voelt- (een kennis van me zegt niet: 'als een vis in het water', maar: 'als een varken in de stront')- een ander daarentegen zou er niet aan moeten DENKEN daarin te moeten leven, maar gaat volledig voor
Mi-ni-ma-lis-tisch, leeg, kaal, strak, en is daar zielsgelukkig mee. Ik weet niet wat ik er mee zou moeten als ik het antwoord zou hebben, daar gaat het me ook niet echt om. Gewoon, het verschijnsel op zich fascineert me.
En kun je elkaar ook nog beïnvloeden tijdens een relatie, dat vroeg ik me ook af. Niet dat ik dat zou willen, maar gebeurt dat, is de vraag. Steek je elkaar aan met je smaak of wordt het verschil steeds groter... zoals sommige stellen tot hun schrik ontdekken dat hun smaak mijlenver uit elkaar ligt.. dat is toch wel lastig, lijkt me. Nou zijn er mannen die er niet om geven hoe het huis wordt ingericht, maar als je vrouw alleen maar van roze roosjes en wit kant houdt,
kan ik me voorstellen dat je je daar als man niet zo echt lekker bij voelt. Toch? Tja, smaak. Mijn man en ik hebben gelukkig wel dezelfde smaak, al geloof ik vast, dat, wanneer hij bijvoorbeeld met een van mijn schoonzussen zou zijn getrouwd, het er in zijn huis allemaal veel netter en duurder zou hebben uitgezien, in elk geval niet vol mooie spullen van de rommelmarkt of de kringloop. Daarom ook die vraag zou je elkaar ook nog beïnvloeden in je relatie?
Wat eten betreft lopen onze smaken... eh... bijzonder ver uit elkaar. Houd ik wel van pastagerechten, rijstgerechten of weet ik veel wat er allemaal te koken is; voor mijn man het liefst Hollandse kost.
Niks mis mee hoor, maar soms wordt het wel es een beetje saai,zal ik maar zeggen. We hebben ( toen ik nog medestanders had in de kinderen, die ook graag es wat anders aten dan aarpels groente en vlees) wel eens een tijd gehad dat ik probeerde hem 'mijn' dingen te laten eten, maar als je dan een oorwurm gezicht tegenover je aan tafel ziet, is de smaak er ook al een beetje af. Dus pas ik mijn menu 's maar aan, aan de smaak van de heer des huizes. Omdat hij in de supermarkt waar hij werkt zelf de boodschappen meebrengt naar huis ( ja, ja, da's heeeeeeel makkelijk) is hij er zeker van dat hij geen enge dingen op zijn bord krijgt. Dat houdt wel in dat mijn smaak zelden aan de beurt komt. En als ik het echt niet meer kan uithouden van verlangen naar een lekker bord pasta,
nou, dan kook ik gewoon twee gerechten. Eentje voor manlief en eentje voor mij. Dan hoeven wij over die smaak tenminste niet meer te twisten. :-)

2 opmerkingen:

  1. wat leuk he. Er valt best over te twisten denk ik.Wij houden ook van kringlopen en dan hoor je div. reacties.Leuk hoor,of ja,maar niet voor mij,manlief ziet me aankomen. Dan denk ik stilletjes,ik ben blij dat ik niet met hem getrouwd ben,trala.
    Enne,onze kids hebben kringlopen ontdekt en een andere zoon zegt, niets voor mij.
    Smaken verschillen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij sluiten compromissen, ik noem onze stijl "oud-hollands gezellig" We zijn er allebei gelukkig mee en vinden er niks mis mee om eens op MP of in de kringloop te zoeken wat we willen.

    BeantwoordenVerwijderen